Vi har alla makten att påverka. Vi väljer om det skall vara för gott eller ont.

0

Kära läsare.

Först av allt vill jag tacka dig för att du är här och läser. Att du VILL utvecklas och träna den inre muskulaturen. Det är inte alltid ett angenämt jobb. Å andra sidan är det väll så det är när man skall få saker att växa, tänjas och utvecklas. Det känns, det gör ont, man får träningsvärk. Precis som när man tränar på ett gym för att stärka upp sin fysiska muskulatur.

I detta blogginlägg vill jag beröra ämnena “egot” och “makt”.

Makt i sig är ett laddat ord. Tänker vi på det ur ett perspektiv av hur vårt samhälle och hur vår värld är uppbyggd så är det lätt att dra liknelser till maktmissbruk och ego.

Makt har vi alla. Vi alla besitter en makt över, inte bara oss själva, utan också över andra. Det som gör hela skillnaden är hur vi väljer vilka konsekvenser det skall få. Goda eller onda.

Det är stora ord. Gott och ont. Men i grund och botten så är det precis så. Du har makten att utöva din makt, på dig själv och andra. I gott eller ont.

Det är lätt att ifrågasätta detta genom att säga att en persons intention kan vara god men ändå göra ont.

Både ja och nej skulle jag vilja säga då.

En människa som inte har jobbat igenom sina lager av “egot”, att frigöra sig ifrån “egot”, är predisponerad att i sitt oförstånd, agera i en tro av att göra gott men där resultatet blir av ondo.

Jag skall försöka ge ett exempel.

I en diskussion där du och en annan människa tycker olika väger din åsikt ( om du inte har jobbat med ditt eget ego) i dina ögon tyngre än den andres. Det är också din åsikt som är den “enda rätta”. Hur uppenbart det än kan verka att den andra personens inställning och åsikt är “fel” måste det ändå tillskrivas just den personens åsikt, som i sin tur representerar den personens resa, som i sin tur representerar vart personen befinner sig i förhållande till sin själ och sitt inre och ursprungliga tillstånd: kärlek. Du upplever kanske en frustration över att hen inte “förstår” och kan “se” och på så sätt vill du “hjälpa personen på traven” genom att förklara och tala om vad som är rätt och vad hen skall tycka, känna och göra.

Du kanske tänker att det du vet är det rätta och att du med din insikt skall hjälpa personen att “se” och förstå. Du utövar din makt med dina ord och handling till att göra gott men hos personen ifråga så landar det inte alls så som du hade tänkt.

Resultatet blir allt annat än gott.

Kanske blir ni ovänner. Kanske klarar du inte av att hålla ditt obearbetade ego på avstånd. Egot får fäste och uttrycker sig på ett skadligt vis mot personen du ville hjälpa som nu istället har blivit din “fiende”. Din makt över din insikt som är rätt för dig på din resa har landat fel trots att intentionen var rätt från början.

Detta är ett vanligt fenomen. Roten till problemet är att inte ha arbetat tillräckligt med sitt”ego”.

Vad är då egot?

Ett ego är inte detsamma som att vara egoistisk. Att vara egoistisk ( eller egovibrant som jag hellre kallar det) kan vara något bra och är faktiskt nödvändigt för din egen utvecklings skull. Det kan vi prata mer om en annan gång.

Egot är det hos dig som är som allra längst ifrån din inre kärna som det bara går att komma. Egot står för rädsla, hat, ilska, avundsjuka, svartsjuka osv osv. Egot talar om för dig att du inte duger, att du behöver yttre attribut för att vara duglig och omtyckt. Egot får dig att känna dig kränkt när en annan människa är av en annan åsikt än dig. Egot kan lura iväg dig på alla möjliga olika villovägar som gör att du kommer längre och längre ifrån det som är det ursprungstillstånd, vilket är “kärlek”. När du är befriad ifrån egot och i balans är du “kärlek”. När du lämnar din kropp och går vidare kommer du återvända till “kärlek”, ditt ursprungliga tillstånd.

Min tro är att för att kunna leva ett så lyckligt liv här på jorden som möjligt skall vi sträva efter att vara “kärlek”. Här skulle jag dock vilja lyfta ett varningens finger eftersom att detta INTE på något sätt innebär att du skall vara en dörrmatta och “ta skit”. Tvärtom. Men istället för att få andra människor att skifta sitt fokus till ditt fokus så behöver du rikta ditt fokus mot att jobba med ditt eget “ego” och befria dig ifrån detta för att kunna hamna i “kärlek”. När du är i tillståndet “kärlek” använder du din makt till att inspirera andra utan ansträngning och tillrättavisning till att också använda sin makt till det samma och hamna i tillståndet “kärlek”

Vi lever i ett samhälle och en värld som ständigt underblåser vårt “ego”. Det krävs medvetenhet och beslutsamhet för att navigera genom det som vill fånga vår uppmärksamhet och stärka upp “egot”. Medvetenhet är nyckeln ut!

Det finns en frihet som väntar på dig som är mycket vacker när du lyckas befria dig ifrån egot. Då berör dina oroliga tankar dig inte längre, då tillåter du andra att vara fria på sin resa och ha fri tillgång till sina insikter och förvirring och relation till sitt eget “ego” UTAN att behöva påpeka detta i tid och otid.

Vi är känsliga varelser. Hur gärna vi än vill tänka att människor är hårda, elaka och sluga så ÄR vi känsliga varelser. Vi besitter en enorm förmåga till energi och transformation. För att vi överhuvudtaget skall kunna transformeras (ändra riktning på vår energi) så krävs det att vi är såpass känsliga och anpassningsbara som vi är till naturen. Annars hade människan inte kunnat överleva som vi gjort. På så sätt är vi också sårbara. Denna sårbarheten behöver vi visa respekt för. Det kan vi göra genom att innan vi utövar vår makt ställa oss frågan: Är det mitt ego som talar nu? Eller är jag tillståndet “kärlek”.

Vad tänker du om “egot” och “makt”?

Har du lätt eller svårt för att tillåta andra att tycka och tänka fritt?

Har du en medvetenhet när du pratar och möter andra människor?

Kommentera gärna. Men kom ihåg att fråga dig själv ifrån vilken källa av intention du kommer ifrån innan du trycker på “sänd”. 😉

Varma kärlekskramar från mig till dig// Johanna

 

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke